Grijze pakken en vette vis

Dinsdag 8 juni. Het traditionele eerste vaatje haring wordt geveild in het Scheveningse Kurhaus. Opbrengst: 58.000 euro. Groothandel Makro is de gelukkige winnaar en schenkt het vaatje aan restaurant ‘De Franse Stap Culinair’, een restaurant dat gespecialiseerd is in duurzame vis. De opbrengst van de 45 eerste haringen komt ten goede van de Stichting Kinderpostzegels.

 

Wij zijn niet uitgenodigd in het Kurhaus. Hoeft ook niet. We worden diezelfde dag namelijk verwacht bij de veiling van het tweede vaatje. Ook een traditie; die wordt namelijk geveild tijdens de jaarlijkse haringparty van MKB Den Haag. Zo’n beetje de drukst bezochte borrel van het jaar. In een – wat ons betreft – zeer duurzame locatie: Kantine visafslag in Scheveningen. Wat ons betreft mag daar meer reuring komen, leuk!

 

Haringen, tonnetje…

Bij aankomst staan de gasten van de borrel opeengepakt op het balkon. We vermoeden een grote opkomst. En ja, bij binnenkomst weten we het: zo’n 700 gasten staan als haringen in een tonnetje in een bloedhete ruimte. Wel toepasselijk natuurlijk. Je hebt bijna kieuwen nodig om een beetje normaal te kunnen ademen binnen. De vele mannen in grijs pak die altijd veelvuldig aanwezig zijn bij de MKB haringparty, moeten zich voor deze keer vertwijfeld hebben afgevraagd waarom ze dat pak nu toch hadden aangetrokken vandaag…

 

Wij besluiten buiten te blijven staan. Ook daar worden haringen (én oesters) geserveerd. En, hoewel ze inderdaad minder vet zijn dan vorig jaar, zijn de grijze vissen ook dit keer niet te versmaden! Vet genoeg om heerlijk naar binnen te glijden. Het blijft er niet bij slechts één. Met een borrel erbij wordt de stemming al snel opperbest!

 

De opbrengst van het tweede vaatje gaat naar Het Rode Kruis. Micky Bish is de gelukkige winnares van 45 haringen in een tonnetje. Benieuwd of ze ze zelf gaat schoonmaken… Eén ding is zeker: zij gaat nog van heel veel Hollandse Nieuwe genieten. Eet smakelijk!
 

 

« terug naar overzicht

Blogumns